Laptop sau calculator de birou?

0
1168

Pentru a afla răspunsul la această întrebare, eu obișnuiesc să pun câteva întrebări:

  1. Este un cadou?
  2. Este nevoie să fie portabil?
  3. La ce va fi folosit?
  4. Care este bugetul?

Este un cadou?

Chiar dacă vi se pare că nu contează aceast aspect, în realitate atunci când se cumpără un cadou, marea majoritate aleg un laptop datorită diferențelor de mărime și a confortului oferit de achiziția unui singur echipament spre deosebire de minim 3 (unitatea centrală, monitor și kit tastatură + mouse) în cazul unui calculator de birou.

E nevoie să fie portabil?

Dacă necesitatea constă în portabilitate, atunci raspunsul este cât se poate de evident. În acest caz aspectele importante vor rămâne greutatea, autonomia bateriei și, de ce nu, culoarea.

În cazul în care portabilitatea nu este o necesitate, aspectul cel mai important este spațiul disponibil. Daca se dispune de un spațiu foarte limitat atunci alegerea cea mai potrivită este un laptop. Bineînțeles, daca spațiul nu este important, mereu voi alege un calculator de birou datorită ușurinței cu care se poate curăța, a posibilităților de îmbunătățire pe viitor și a costurilor de reparații.

La ce va fi folosit?

În acest articol voi încerca să fiu scurt. Însă pentru cei interesați, vor urma alte articole pentru detalierea acestui aspect.

Diferențele la utilizare se referă la tipul placii grafice, și anume dacă are placă video integrată sau dedicată. Placa video integrată se folosește de memoria RAM a calculatorului deci este destul de slabă, iar placa video dedicată se folosește de memoria proprie și are viteza mult mai mare decat memoria RAM.

Dacă va fi utilizat pentru navigarea pe internet, vizionarea de filme și utilizarea rețelelor sociale (Facebook, Instagram, Pinterest, etc) sau la birou (editarea de documente, contabilitate sau prezentări de servicii și produse) atunci este suficientă o placă video integrată. În acest caz puterea grafică a unui laptop este de ajuns.

În cazul în care se va folosi pentru jocuri sau aplicații grafice (editare foto, video si/sau 3D) atunci va fi obligatorie o placa grafică dedicată iar recomandarea mea este un calculator de birou datorită răcirii mai bune a componentelor principale.

Care este bugetul?

Aspectul cel mai important este reprezentat de bugetul disponibil.

Pentru un buget redus de aproximativ 2.000 RON, recomand un laptop, însă datorită puterii scăzute nu va putea rula jocuri sau programe pentru editări foto.

Dacă bugetul vă permite depășirea sumei de 2.500 – 3.000 RON recomandarea mea ar fi un calculator de birou. Acesta ar avea atât putere grafică cât și dimensiuni mai mari ale monitorului.

PS-ul

Mai există un criteriu mai puțin discutat și tot mai des folosit și anume dorința de a avea un statut râvnit oferit de un brand, de exemplu un ‘măr mușcat’ pentru a atrage privirile și invidia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.